dissabte, 12 de febrer del 2011

La Taxa Tobin

La Taxa Tobin va ser anunciada en 1972 i presentada amb majors detalls en 1978 pel Dr. James Tobin, premi Nobel d’Economia en 1981. Nascut en 1918, a Estats Units, graduat d’Harvard i professor de la Universitat de *Yale des de 1950. Aquest professor és dels quals defensa el comerç lliure, va ser membre del Consell d’Assessors Econòmics del President John F. Kennedy en 1961– 1962.

La taxa Tobin consisteix en la imposició d’un impost a cadascuna de les transaccions financeres que travessen les fronteres nacionals. La taxa impositiva de sols 0.1%-0.25%, o sigui entre 10 i 25 centaus per cada 100 dòlars en cada transacció; aquesta taxa es dirigeix a *desestímul del flux de capitals a molt curt termini (dies o setmanes), doncs aquests obtenen un per cent de guany molt reduït i l’impost Tobin pràcticament ho faria desaparèixer.

L’elevada suma del guany d’aquests capitals s’obté per la velocitat al fet que es mouen, en aquest cas les persones o entitats implicades en diverses transaccions cada dia o cada setmana haurien de pagar la taxa diverses vegades, la qual cosa les desanimaria per realitzar aquest tipus d’inversió, per la seva banda la taxa de guany de les inversions a més d’un any quedarien gairebé intactes. El que es tracta segons paraules del propi James Tobin és de “tirar sorra a l’oliat mecanisme de les especulacions que fan viatge d’anada i volta en dies o poques setmanes”. ... http://www.favf.org/?p=593

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada